Barn som leker dragkamp

Budgetera för klassresan

– 5 TIPS TILL EN ENKEL BUDGET SOM (FAKTISKT) GÅR ATT HÅLLA. 

Ska ni planera en klassresa? Det finns några saker som kan vara bra att ta med i planerandet och budgeterandet av skolresa med klassen.

1. Vart ska vi?

Budgeten styrs av vart klassen vill åka. Vill ni åka till England eller till Gotland? Två helt olika budgetar, en resa till England kräver att ni har gott om tid på er att spara till klassen. Gotland går snabbare att spara till. Så punkt nummer ett på listan, bestäm vart ni vill åka och om det är görbart utifrån den tiden ni har på er att spara.

2. Prioritera i budgeten

Det är mycket som kostar på en klassresa förutom själva resan/transporten. Boende, aktiviteter, mat och fickpengar behöver också tas med i budgeten. Då är det bra att göra en prioriteringslista med klassen. Är det viktigare att bo bra eller har fler aktiviteter? Är fickpengar mer lockande än lite dyrare mat? Fördela budgeten på det som är viktigast i listan. Någon aktivitet kanske får strykas? Eller göra resan en dag kortare för att bo bättre?

3. Börja jobba med Sverigesupporten i tid

När ni har ert mål och prioriteringslistan så är det dags att börja spara! Här finns massor av olika sätt att spara. Anordna loppisar eller sälja olika produkter till vänner och familj. Här har vi på Sverigesupporten enkla räkneexempel för att räkna ut hur mycket ni tjänar om ni säljer våra produkter.  

4. Delmål i sparandet

Stäm av längs med vägen hur det går i sparandet. När halva tiden gått från det att ni började spara så bör ni ha sparat ihop hälften. Ganska logiskt, men ofta så missar man att stämma av budgeten längs vägen och klassresan slutar istället i Molkom. 🙂

5. Ha roligt!

När ni väl kommer iväg på er efterlängtade klassresa så är budget det sista man vill tänka på. Då ska ni ju bara ha kul! Gör förarbetet så blir det ingen huvudvärk de sista veckorna innan avfärd. Bon voyage!

Följ oss gärna på sociala medier för mer inspiration och tips!